Tripjes, Dansen en Cavia! - Reisverslag uit Cuenca, Ecuador van Dirk Heuvel - WaarBenJij.nu Tripjes, Dansen en Cavia! - Reisverslag uit Cuenca, Ecuador van Dirk Heuvel - WaarBenJij.nu

Tripjes, Dansen en Cavia!

Blijf op de hoogte en volg Dirk

23 Maart 2013 | Ecuador, Cuenca

Hombres y mucheres,

Leuke reacties op de blog, maar ook kritiek. Mijn schrijfstijl is wat mat en iets teveel beschrijvend. Deze week een nieuwe poging, hopelijk meer levendig!

Zaterdag ben ik in m’n eentje naar Baños gegaan, een plaatsje wat tegen Cuenca aanligt (niet te verwarren met andere plaatsen die Baños heten in Ecuador!). Hier zijn ‘hot springs’ en daarom ging ik uiteraard zwemmen. Een lokaal zwembad van $2,50 of de luxe voor $10? Het antwoord laat zich raden. Zodoende zat ik een uur later als enige Gringo in een oud en vervallen Turks stoombad te zweten. Vervolgens verbrand ik in de zon, maar dat geeft niet: Een ontspannen weekend, even wat minder aan m’n kop.

De lesdagen hobbelen namelijk voort en zijn flink. Ik heb er nu 48 uur opzitten en ben dus ongeveer op de helft. Hierin leer ik onwijs veel, maar het heeft me ook afgemat. Daarom heb ik meer contact met anderen gezocht en is het studeren op een iets lager pitje gezet. Bovendien zit ik nu weer in het hostel, waar ik leef in een kamer van 2 bij 2 meter. Gelukkig hoef ik deze kamer niet te delen :). Warm water, vriendelijke mensen en op een betere locatie dan m’n host family. Goed!

Qué mas? Korte tripjes! Maandag pakken we met een klasje van school een taxi naar het huis en de werkruimte van Eduardo Vega, de bekendste persoon uit Cuenca. Hij is al jarenlang een succesvol keramist, oftewel een kunstenaar in keramiek. We leren het proces en uiteraard is er een winkel bij. Eigenlijk is het één grote reclamespot voor het merk ‘Eduardo Vega’. Het uitje is oké, maar veel gaver is het uitzicht op de stad. Hij woont namelijk op de heuvel waar Cuenca aan ligt. De foto’s zijn geschoten.

Ook stond deze week weer in het teken van veel dansen. Woensdagavond ben ik met het dansgroepje van dinsdag en donderdag naar een Salsatheek gegaan, waar lokale mensen de heupen laten liegen en wiegen. Het blijkt een hotspot voor locals, die zonder moeite het ritme te pakken krijgen. Na een mojito trekt Carolyn, een 68-jarige vrouw uit California, me de dansvloer op. Met weinig salsa-skills maar een grote glimlach, is het een debuut om over naar huis te schrijven.

Een andere excursie brengt me donderdagmiddag naar een restaurant waar ze Cuy, cavia, serveren. De cavia krijgt een ijzeren staaf door z’n lichaam geboord, hangt een uur boven het vuur en voilâ: we hebben een Peruaanse gerecht, aangevuld met aardappels en groente. Als voormalig pescotariër is het een uitdaging, maar ik heb een pootje te pakken. En de smaak valt me alles mee. Maar het aangezicht van zo’n beest op het spit is minder lekker.

Hoe ziet een dag van mij er eigenlijk uit? Leuke vraag! Om 7 uur/half 8 word ik wakker, waarna ik bij de bakker wat broodjes haal en een half uur studeer. Van half 9 tot half 1 Spaanse les. Dan is het tijd voor de Almuerzo, lunch, in een restaurant. Deze bestaat uit soep, rijst met sausje, toetje en een verse sap voor minder dan 3 dollar. Vervolgens studeer ik in het park of bij de rivier in de zon (22 graden ongeveer) en doe met de meeste schoolactiviteiten in de middag mee. ’s Avonds volle bak studeren, schrijven of lezen. En om 10 uur ongeveer naar bed. Wat een leven.

Het Ecuadoriaanse Spaans verschilt overigens van het Spaans in Spanje. De hele ‘jullie’, ‘Vosotros’ vorm, wordt hier niet gebruikt. In plaats daarvan zeggen ze Ellos of Ellas, ‘zij’. Andere kleine verschillen zijn ‘tomar’ in plaats van ‘beber’ (drinken) en ‘esfero’ in plaats van ‘Bolígrafo’ (pen). Dit zijn gelukkig geen wereldschokkende verschillen, dus in principe red ik me in Spanje ook wel. Wat wél een groot verschil is, is de uitspraak van woorden. Spanjaarden slissen enorm, alsof ze hun tong continu tegen de onderkant van de voortanden duwen tijdens het praten. Dat doet niemand hier. Pak van m’n hart. Wat wel jammer is, is dat er geen ander woord voor ‘gracias’ is. Met als resultaat dat je de ganze dag ‘gracias’ roept, zonder uitzondering. Dit schrijvende, denk ik aan het woord ‘cheers’, wat in Engeland ook als bedankje wordt gebruikt. Cheers is ‘Salut’ in het Spaans. Dat ga ik invoeren.

Volgende week de resultaten van de test. En een verslag van het bezoek aan Cajas National Park!

Dieguito

PS: De huidige president, Correa, heeft ingevoerd dat er op zondag geen alcohol verkocht mag worden. Het weekend duurt daardoor lang… :)
PS2: La familía es triste, que tú sales. In gesprekken ontdekten we ook, dat de familie maar 10 dollar per dag krijgt, van de 22 die ik betaal… Niet erg netjes.
PS3: Volgens Damian, een jongen die ook een week Spaans leert, smaakt Cuy naar Eekhoorn.
PS4: Bijna elke dag is er ook in de middag een regenbui. Je kan niet alles hebben.

• 23 Maart 2013 - 09:40

Milou:

Leuk zo snel alweer een nieuwe blog! Goed dat je naast het leren van de Spaanse taal ook wat ontspanning zoekt. Volgens mij gaat het namelijk al echt goed met je Spaans als je Spanje en Ecuador met elkaar gaat vergelijken....

• 23 Maart 2013 - 10:31

Esther:

Wat een leven Dirkje! Al moet ik toegeven dat ik nu vooral aan die cavia moet denken... Dankje voor die levendige omschrijving, iew!

• 23 Maart 2013 - 17:35

Hans:

huisdier aan het spit lijkt me niks voor jou, zo te lezen is het toch wel aanpoten, met die caviar ook nog letterlijk...

• 26 Maart 2013 - 22:19

Sebas:

Mooi! Waar smaakt cavia naar?

• 01 April 2013 - 20:28

Vic:

we hadden het nog zo gezegd; uitkijken voor die exotische vrouwen :-) Dat is toch fantastisch: jong , oud, dik, dun; maakt allemaal niet uit, bij salsa gaat het alleen om het plezier! Geniet!